Dieta na pewno dostarcza odpowiednich iloÅ›ci biaÅ‚ka ponieważ zezwala na spożycie wszystkich miÄ™s wskazujÄ…c na te bardziej tÅ‚uste (podroby, miÄ™so wieprzowe, chrzÄ…stki itp.). Zdecydowanie przekracza dzienne zapotrzebowanie na tÅ‚uszcz, a w tym na nasycone kwasy tÅ‚uszczowe (pochodzenia zwierzÄ™cego – zawarte w maÅ›le, smalcu, sÅ‚oninie, tÅ‚ustych miÄ™sach, tÅ‚ustym mleku i jego produktach), które nie powinny przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania na tÅ‚uszcz. W dziennym jadÅ‚ospisie tej diety jest zachwiany stosunek kwasów nasyconych do jedno – i wielonienasyconych (nasyconych powinno być najmniej a jednonienasyconych – np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy – najwiÄ™cej).
W prawidÅ‚owym modelu żywieniu dopuszcza siÄ™ spożycie 3 – 5 sztuk jaj tygodniowo, podczas gdy dieta optymalna „nakazuje” spożywanie aż 4 i wiÄ™cej jaj na dobÄ™!!!
NajwiÄ™kszÄ… wadÄ… diety jest ograniczenie spożycia wÄ™glowodanów, głównie w postaci produktów zbożowych i owoców. Należy pamiÄ™tać, że zboża i wszystkie produkty z nich powstaÅ‚e dostarczajÄ… niezbÄ™dnych skÅ‚adników mineralnych (magnezu – zapewniajÄ…cego odpowiedniÄ… pracÄ™ tkance nerwowej i mięśniowej, żelaza – zapobiegajÄ…cego anemii, cynku – dbajÄ…cego o odpowiedni stan skóry i pracÄ™ systemu odpornoÅ›ciowego, witamin z grupy B – zapobiegajÄ…cych zaburzeniom ze strony ukÅ‚adu nerwowego itd.) i bÅ‚onnika, który ma bardzo dobroczynny wpÅ‚yw na organizm. Dieta bogata w bÅ‚onnik (pieczywo peÅ‚noziarniste, otrÄ™by pszenne, grube kasze, müsli itp.) przyczynia siÄ™ do prawidÅ‚owego funkcjonowania jelit, chroni je przed chorobami nowotworowymi, wpÅ‚ywa na stężenie cholesterolu we krwi, stabilizuje poziom glukozy w surowicy krwi i przyczynia siÄ™ do spadku masy ciaÅ‚a!!!
@@ Dieta optymalna nie jest dietÄ… dla żadnego chcÄ…cego siÄ™ zdrowo odżywiać czÅ‚owieka. Dieta osób chcÄ…cych dbać o swój organizm oraz o liniÄ™ powinna siÄ™ opierać na produktach chudych – kurczak, indyk, królik, cielÄ™cina, woÅ‚owina, ryby, produkty mleczne do 2% tÅ‚uszczu – dostarczać głównie tÅ‚uszczów pochodzenia roÅ›linnego a nie zwierzÄ™cego, nie wykluczać ani ograniczać produktów zbożowych i owoców.
Dr Kwaśniewski propaguje te produkty, które każdy dbający o zdrowie powinien zdecydowanie ograniczyć chcąc zapewnić sobie dobre samopoczucie i zdrowie.
Produkty zalecane dla człowieka przy żywieniu optymalnym
1. Wszystkie rodzaje serów
2. Jaja - powyżej 4 na dobę
3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły
4. Każdy rodzaj mięsa, najlepiej tłuste, wieprzowe, wszystkie rodzaje wędlin - najlepsze salcesony
6. Ryby, konserwy rybne, drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka
8. Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roślinnego
9. Mleko lub śmietana do 0,5 litra/dobę
10. Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobÄ™
11. Jeden ziemniak(frytki na smalcu, Å‚oju)
12. Należy pić więcej płynów - bez cukru
13. Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone - 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody
Produkty "niejadalne" dla człowieka przy żywieniu optymalnym
1. Cukier, słodycze, miód
3. Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty
4. Ryż i kasze, chleb i pieczywo
6. Ciasta, kluski, potrawy mÄ…czne
7. Ziemniaki, mÄ…ka ziemniaczana
9. Groch i fasola
10. Słodzone płyny
11. Inne produkty pochodzenia roślinnego
12. Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach
dieta optymalna - dodano: 2007-03-14